Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

lördag 31 oktober 2009

Scooterträff Kaffejakten


Danne Magnusson, Stig-Urban Hansson, Mikael Dunker, Magnus Löf, Lennart Mårtensson, Bigge Svendsen, Christer Holm. Saknas på bilden: Jan Andersson, Erik Heselius och Lars Svendsen

Vi börjar lära oss det här med att ställa upp scootrarna snyggt på träffarna! Nu har vi övat sen i maj då Mayday utgjorde starten för Gävle Scooters. Det artar sig, på konstfronten. Men vi tar det från början, denna oktobers sista dag med ett peppat gäng på tio totalt deltog.


Jag och Christer åkte hem till Janne innan samlingen på Kafé Spegeln. Meken gick in i garaget för att hämta Touringen, skitnöjd med sitt nya avgassystem som han monterat igår. Vi hörde motorn starta, men ingen Vespa rullade ut. Motorn stannar och Janne tittar förbryllat fram. Parkeringsstödet går inte att fälla upp! Kaprondell fram, hjälmen fortsatt på. Det börjar som det ska. Vi har väldigt kul hursomhelst.

Nere på Spegeln väntar resten av gänget på oss men kaféet är stängt så ingen förfika som planerat. Vi bestämmer oss istället för att ta en stadssväng och sedan åka direkt till målet - 50-talsfiket Nybo Café & Prylar.


Om inte spöken så börjar det gå troll i det här med att fik är stängda när vi kommer. Det har ju hänt *några* gånger i sommar. Om man säger så.


Hur är det möjligt? Man frågar sig gång på gång ;-P


Man kan bara skratta åt det, starta scootrarna och åka tillbaka.
Nåt kafé i Gävle måste väl ändå ha öppet den här helgen?


Nyöppnade Mocca Espresso Lounge i söderbacken gör ingen besviken och utlovar dessutom glass till alla gäster just idag. Kafferus har man ju hört talas om. Bigge illustrerar hur ser dansen ut! Erik ser skeptisk ut.


Parkerade och plats på gräddhyllan en trappa upp.


Jag och Christer i dimljuset!


Grymt god macka och kaffet satt ju som en handske i kylan. Perfekt.


Lycklige Lennart Mårtensson med nypimpad Vespa.


Dekalerna representerar säkert några favoritplatser i Italien, där Lennart jobbat och lärt sig språket. Respekt! Mange Löfs Touring i förgrunden. Rom, kan man säga, i bakgrunden.


Avslutande fotosession med Gevalia Scooters! Här jobbar Magnus och Bigge berättar att han varit med och gjort iordning skylten en gång i tiden. I hamnmagasinen på Alderholmen har det varit all möjlig verksamhet genom åren. Jag har varit på många Lättingkonserter förra svängen jag bodde i Gävle, för nästan femton år sedan.


Danne letar vinklar vid Gavleån.


Det ska fotas och fotas, i vanlig ordning. Killarna får snällt vänta men verkar stortrivas ändå!


Yep, så här bra var det! Bigge och Christer ger fyra tummar av fyra möjliga :-)

Lyssna på: Steely Dan "Do It Again" (Can't Buy A Thrill, 1972)

fredag 30 oktober 2009

Nya t-shirts och tygmärke


När scootrarna hamnar i garaget för vinterförvaring kommer Gävle Scooters medlemmar och anhängare att sprida ljus i mörkret med nya färgsprakande t-shirts! Jag har gjort en liten justering av loggan med infälld text vilket gör att den också kommer att produceras som tygmärke att fästa på kepsen eller parkan! Sugen? Maila mig.

Lyssna på: Madness "Rainbows" (The Liberty Of Norton Folgate, 2009)

torsdag 29 oktober 2009

Fikareplik


Foto: Jonas Myrenås
Som ett svar på mitt förra inlägg fick jag en bild av Jonas "Primavera133" Myrenås på min Twitter. Jag vet att Jonas, precis som jag, tycker att den bästa espresson görs på Passalacqua, som jag lobbat för både en och två gånger! Jag blir lite rusig av såna där grejer. När nån engagerar sig!


Foto: Ronnie Gavelin
På Twittern bjussade även min blogg- och scooterkompis Ronnie Gavelin på ett av sina många fina foton. Bilden med Ronnies Touring och Jockes V50 togs en ruggig försommardag vid Café Kaka i Eskilstuna.

Lyssna på: Ella Fitzgerald "Black Coffee"

onsdag 28 oktober 2009

Jave jave jave jave


Jag älskar doften av nyrostat kaffe när jag susar gatorna fram i Gevalia, latin för Gävle. Alderholmen är klassisk mark, för ett märke med klass från vår stad. Det godaste bryggkaffet serveras av de motorintresserade damerna på Kafé Edbom i stadsbiblioteket, som gärna bjuder på utflyktstips som passar utmärkt för två hjul.

Kaféet har förresten fått sitt namn efter Ture Edbom, en av Sveriges främsta förespråkare för bibliotek på sjuttiotalet. Folkbildning till förrätt. Kaffe med kaka till efterrätt. Jave jave jave jave. Nu blev det mer reklam!

Lyssna på: Denis Leary "Coffee" (Lock 'N Load, 1997)

söndag 25 oktober 2009

Minneskort


Jag har frågat min kompis Christer om inte han kommer ihåg vad stället i Milano hette och vart det låg, där vi köpte delar till våra Vespor nån gång runt tjugohundra. Ingen av oss hade nåt minne. Men så kom ett kort. Christer hade sparat och nu hittat ett visitkort från Centromoto Parpinelli och skickat det till mig. Kudos! Butiken finns kvar men verkar ha lämnat plåtvesporna bakom sig och kör nyare grejer, precis som jag.


Ivrig att hitta en bild på min gamla Vespa 50, innan den gick till en annan ägare förra sommaren, zappade jag runt bland mapparna i datorn. Kunde inte tänka mig att jag slängt bilderna. Till slut hittade jag fotot. Vespan såg finare ut på kortet än jag mindes den i verkligheten! Idag hade jag nog behållt den. Men jag har haft roligare med min LX 50, så det var nog inte dumt med ett byte ändå. Och man kan ju alltid skaffa en ny. Gammal.

Lyssna på: Jon Spencer Blues Explosion"Point of View" (Plastic Fang, 2002)

tisdag 20 oktober 2009

Eftermiddagssol


Fruktansvärt kallt på morgnarna. Och halt.
Underbart på eftermiddagarna. I solen.

Lyssna på: Miles Davies "Autumn Leaves" (Miles in Berlin, 1964)

söndag 18 oktober 2009

Fredriks frestelse


Länge, länge, har min kompis Fredrik funderat. Fram och tillbaka. Om han inte skulle ta och köpa sig en espressomaskin han också. Imponerad av vår röda Francis Francis X1 men också sugen på en skinande blank från Isomac. Och en sån blev det, mycket bra val! Kul att få vara med när den första espresson blev till! Ahh denna italienska design och smaklycka!

Lyssna på: Ray Davies "Espresso Bongo" (60s and 70s Cheese, 2009)

lördag 17 oktober 2009

Handlag med handbroms


Med slaskiga gator täckta av löv och endast frambroms kändes det sådär att köra Vespa just nu. Men Micke på Gävle Bike Center kunde snabbt och enkelt hjälpa mig med problemet. Först bort med backspeglarna på LX:n.


Tight utrymme, men vi slapp plocka bort den främre pakethållaren och plattan där den är fäst.


Med skruven borta och lite bökande för att snäppa loss karossdelen med lyset kunde Micke komma åt handbromsen.


Den gamla handbromsen hade knäckts i fallet och här är den nya på plats. Tack och lov hade inga andra delar skadats så det gick smidigt att byta och sedan justera bromsvajrarna. Nu känns det bättre att ge sig ut i trafiken igen, tack för det Bike Center!

Lyssna på: Turin Brakes "Rain City" (Ether Song, 2003)

fredag 16 oktober 2009

Silvanums slibbiga stubbar


Visst är den vacker, markläggningen utanför Silvanum, en gång i tiden skogsmuseum. Men aj! vad hala dom där trästubbarna är när det regnat. Startade Vespan, svängde lätt, gav lite gas och pladask! Så låg jag på backen och fattade absolut ingenting. Fick hjälp upp igen av två tjejer som kom rusande. Lyckades klara parkan då jag ramlade på just stubbarna och inte stenläggningen. Vespan fick sig några repor, tur jag har den där stitch-up-penseln som syrran köpte. Det knäckta handtaget för vänsterbromsen måste jag dock göra nåt åt. Pronto.

Lyssna på: Underworld "Born Slippy" (Born Slippy, 1995)

torsdag 15 oktober 2009

Ulv i fårakläder


07.58. Kallt så in i. Sadeln på LX:n är täckt av frost. Får bort det mesta men inser att det kommer bli rejält kallt om baken, hur man än beter sig. Eller? Springer in efter fårfällen jag köpte på Gotland i somras. Vespan ser tamigsjutton ut som ett får! Eller en tonårsmoppe. Välj själv. Skönare tur till jobbet än hade blivit utan fällen i alla fall. Den saken är säker.

Lyssna på: Super Furry Animals "Wolves" (Hey Venus!, 2007)

onsdag 14 oktober 2009

Vespa Club Gävle


Ola Gustafsson i Gävle Scooters har berättat för mig att det tidigare fanns en Vespaklubb i Gävle, som var väldigt aktiv på 70-talet. Vi har undrat hur sjutton vi ska få tag i någon som kan berätta mer om denna tid och som av en händelse fick jag nyligen veta att en kvinna på mitt jobb var med när det begav sig. Guld! Nu har jag i alla fall nåt att utgå ifrån. Kanske går det att få loss någon bild också, man kan ju alltid hoppas.

Så kom det ett mail från Patrik Hammarsten, "arkivansvarig" för Svenska Scooterklubben, som rotat fram en logga! Gryyyymt läckert! Om nån läser detta och vet nåt om loggan och klubben förstås, tveka inte att kontakta mig. Att kunna lägga fler bitar i Gävles scooterpussel skulle vara skitkul!

Lyssna på: Of Montreal "Knight Rider" (The Sunlandic Twins, 2005)

tisdag 13 oktober 2009

Höstsol


Tog en liten extra sväng efter jobbet, inspirerad av kvällssolen som sänkte sig över Gävle. Vackert ljusspel över golfen. Hösten är min favoritårstid.

Lyssna på: Jimmy Smith "Autumn Leaves"
(Jimmy Smith at the Organ, Vol 3, 1956)

måndag 12 oktober 2009

Vespablastah


Foto: Magnus Rudberg
Fick ett mess av Rudberg som loppisfyndat i regnet och kört runt med på bandaren bakpå Vespan. Kom osökt att tänka på Radio Raheem och blev ruskigt sugen på att se Spike Lees mästerliga film än en gång!

Lyssna på: Public Enemy "Fight The Power" (Do The Right Thing, 1988)

måndag 5 oktober 2009

Scooterns dag i Gävle


I bitande kyla firades Scooterns dag i Gävle, lördagen den 7 oktober, av sju fikasugna scooterister! Det hade varnats för snö (!) i Gävletrakten, men precis som vanligt på våra träffar blev det bra väder. Först när vi tagit oss hem igen kom regnet. Ha!

Valbosonen Ola Gustafsson, till vardags hemmahörande i huvudstaden, lyckades äntligen delta på träffen! Årets sista? Inte om man får tro Christer Holm som spådde att kölden skulle få sig en knäpp och att mildare temperaturer stundar, med fler åkningar i oktober. Jag hoppas Christer har rätt! Det blev en grymt trevlig dag med gänget och en tur till Bönan.


Magnus och Ola passerar det gamla kronobränneriet från 1776 i Strömsbro


Christer, Janne och Ola åker genom nybyggda området Lindbacka vid golfen


Tre generationer Vespa parkerade vid Böna Café:
Vespa Touring '57, Vespa LX '08, och Vespa Elit '54


Pannan gick varm!


Ett härligt gäng! Magnus, Ola, Stig-Urban, Janne, Christer ...


... och glassgubben Danne som vanan trogen köper kylda varor!


Då blir han så glad, så glad!!


Uppvärmda av det goda fikat åkte några av oss vidare till Gråberget som ligger i närheten av caféet


Fantastisk utsikt över havet!


Skyttegraven är numera plomberad


Christer och Janne tyckte det var grymt schysst uppe på Gråberget

Lyssna på: James Harries "Cafe del Mar"
(The Straight Street Session, 2004)

torsdag 1 oktober 2009

Ganska Svinkallt


Första oktober. Frost på Vespan. Ritar in ett GS för Gävle Scooters på framlyset och drar till jobbet. När jag kommer fram och tar av mig integralhjälmen, hänger av mig parkan och vänder blad i Scooterkalendern på kontoret ser jag att min kompis Ronnie fotat sig själv i likadan mundering! Jag tror t.o.m. att det är samma slags parka från Ben Sherman. Skillnaden är främst Ronnies grymma Lambretta och landskapet är lite annorlunda än det industriområde jag åker genom på väg till jobbet på stan. Lite Gotländskt. Det gillar jag.


Ungefär såhär såg det ut! Bilden i kalendern är fotad av Ronnie Gavelin.

Lyssna på: Joona Toivanen Trio "Morning Mist" (Frost, 2006)