Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

fredag 31 december 2010

Scooteråret 2010


Det har varit ett händelserikt och roligt scooterår på Gotland. Jag kommer att minnas de makalöst vackra solnedgångarna, roliga stadskörningarna i världsarvet Visby, nyfrälsta besökarna, glassiga kvällarna i hamnen med Visby Vespa Club, alla spontankörningar och ställen vi fikat på. Några bilder som inte visats tidigare på bloggen får illustrera detta år som nått sitt slut!


Ronny segrade i gymkhana-klubbmästerskapet. Marlen var en fena på slowrace!


Fåröutflykten – den bästa och längsta turen vi gjorde.


De gotländska vägarna är i en klass för sig. Särskilt fint att köra är det runt Fole och Hejnum, där kurvorna är perfekta och landskapet vackert!


Ronnie Gavelin och kollegan Matte gjorde ett mycket uppskattat besök i Årets Scooterstad! Grabbarna fick låna Ronnys Vespa Sprint och vi körde bland annat till galgberget där utsikten är grymt läcker!


Ronnys rökare, en höjdare för alla oss lättroade!


Men mest kommer jag att minnas dom här, som fått stå ut med att ständigt hamna på kameralinsen när lusen från fastlandet skulle plåta sorkar. Tack Chrille och Ronny för ett minnesvärt år, vi ses 2011!

Lyssna på: Beck "Where It's At (Odelay, 1996)

torsdag 30 december 2010

Moderna män


Såhär en dag innan nyårsafton är vi två som håller på att smälla av om vi inte får köra scooter snart! Så Johan och jag tog bilen för att åka och titta på hans nya Vespa 50S där den står i vinteridet och väntar på – inte bara bättre tider – utan den bästa tiden på året!


En provsittning för att komma i stämning – Johan känner sig hemma i sadeln. Efter två tidigare scootrar är det här kanske tredje gången gillt. En modell han verkligen ska trivas med, jag har svårt att tro annat. Åh! vad han ska njuta dom första milen ...


... för än så länge har den bara rullat niohundra meter. Instrumentpanelen på sportmodellen är verkligen assnygg!


Elegant placering av logotypen ovanför baklyktan.




Efter provning av Piaggios Copterhjälmar och surr med Micke på Bike Center – grymt sugen på att få ordning på sin Vespa ET4 inför Gävle Scooters tredje säsong, var det dags att ...


... putsa lite på Vespan och sedan ta en fika på stan. Över varsin kopp grönt Kashmirte från Johan & Nyström lyckades vi trissa upp varandra så mycket att vi var tvungna att gå hem och beställa varsin M65 parka! Inte en dag försent. Tjugohundraelva kommer att inledas stilfullt och med en ny färgsprakande scooter i den redan vackra laguppställningen i Gävle, ser jag med extra stort intresse fram emot den kommande säsongen!

Lyssna på: R.E.M. "Orange Crush" (Green, 1988)

måndag 27 december 2010

Sparvfika


Gävles bästa kaffe serveras på Gävle Scooters stamfik – Kafé Sparven på Nygatan. Jag tar igen för missad tid under året och fikar här så ofta jag kan. I sommar ska den röda pärlan och jag ta en espresso här medan vi väntar på att dom andra scooteristerna ska ansluta till träffarna.


Magnus "Ernst" Rudberg har pysslat och satt ljus i latteglasen ;-) Utanför kaféets fönster börjar Gävles stadsträdgård. Boulognern är superfin att promenera i, under alla årstider!


Söt illustration på "ta med"-menyn.


Skylten som kommer från Kafé Spegeln är tillverkad av PK Neon, som ligger bakom flera snygga skyltar i Gävle. Firman har även renoverat några andra klassiker, exempelvis fiket Lidos neonskylt i söderbacken.


Gärna på mitt bord – grillad smörgås med coleslaw sallad och latte. Sååå gott! För att inte tala om cocoskakan till efterrätt. Fast då bör man vara ganska hungrig och redo för en längre scooterutflykt. En sån kombo står man sig på länge!

Lyssna på: Stevie Wonder "Bird Of Beauty" (Fulfillingness' First Finale, 1974)

söndag 26 december 2010

Fint från familjen


Jag gillar verkligen mina jodphurs Clarks, men dom blir sura i det här vädret så jag kommer bli betydligt lyckligare med strumporna nerstoppade i femhundramodellen av dom nya från Blundstone. Varken Freds randiga, som jag hittade på mellandagsrean, eller Vespas röda piké klarar sig själva under parkan såhär års. Men med en extra tröja och den varma skotska halsduken fixar jag vintern, trots att scooterfrossan har slagit till rejält. Det är bara för långt till nästa säsong.

Som barn önskade jag mig alltid hårda paket under julgranen. Inför 2011 kommer jag nyekiperad tack vare min snälla familj, som vet att det är mjuka paket som är grejen. Särskilt när de innehåller scooteristiska inslag under alla papper och snören.

Lyssna på: Daft Punk "All Dressed Up" (The Christmas City EP, 2007)

onsdag 22 december 2010

Varma hälsningar från Gotland


Foto: Chrille Gottberg
Fick ett värmande Hjulkort av Chrille Gottberg idag. Framför brasan står det fina vandringspriset han och Inger fick ta emot för vinsten i Vespaorienteringen. Det var onekligen ett riktigt roligt scooterår tillsammans med Gotlänningarna! Jag hoppas verkligen att vi kommer att ses igen 2011, i Gävle. Eller varför inte på Vespa World Days i Gjövik, Norge?

Lyssna på: Fire "Come And Get These Memories" (Rasputin, ABC Records)

söndag 12 december 2010

Scooteristen 73


Efter en lång promenad med Ulrika och hundarna i sol, femton minus och Kungsbäcks vackra vinterlandskap är det underbart att komma in, tända ljusen och plocka fram senaste Scooteristen. Jag njuter av Kusmi julte och ett välsmakande nummer kryddat av redaktionens kärlek till scooterkulturen och allt som omger den. En mycket bra förmiddag blev plötsligt ännu bättre!

Lyssna på: Al Green "Smile A Little Bit More" (Have A Good Time, 1976)

måndag 6 december 2010

Pepparkaksscooter


Traditionsenligt bakas det pepparkakor på scootertemat hemma hos oss när det börjar närma sig Jul. Formen har jag tillverkat av ett spikband, som går att köpa lite varstans. Mitt tips är att skriva ut en bild på scootermodellen man vill framställa i skala 1:1 och sedan mäta mot den när bandet ska formas. Jag använde mig av två tänger – en för att hålla bandet på plats och den andra för att böja nästa del. Efter lite trixande får man till en hyffsat snygg form som går att använda!


I år fick jag hjälp av Ulrikas systerdotter, som ville baka "motorcyklar". Så här fina blev pepparkakorna! Väldigt goda var dom också, med ett glas mjölk till.

Lyssna på: Fleet Foxes "White Winter Hymnal" (Fleet Foxes, 2008)

lördag 4 december 2010

Gävlebocken


Midvinterscooterns sköld är hård,
lamporna tända på bocken.
Halkiga gator kan leda till vård
säkrast att köra försiktigt.
Dagtid beundrad av mången vän,
om kvällen nalkas bockfienden,
snön lyser vit på taken.
tomtens vikarie är vaken.

/ Mikael Dunker, fritt efter Viktor Rydbergs "Tomten"