Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

tisdag 18 oktober 2011

Silvanum


En av Gävles vackraste byggnader är enligt mitt tycke det gamla skogsmuseet Silvanum. Just nu är hela omgivningen som allra finast, med dom starkt röda rönnbären i kontrast till den blå himlen och dom mörkt bruna, helvetiskt hala stubbarna, som utgör markbeläggningen. Här åkte både jag och Vespan på rumpan för ganska precis två år sedan, så jag vet! Gå på dom stenlagda gångarna istället, när du besöker platsen en regnig höstdag.


Att sitta i lä på bänkarna vid den smakfullt utformade stenmuren och dricka en kaffe i solen är riktigt trevligt!


Sven Wranér är arkitekten som ritade Silvanum, men de grundläggande skisserna gjordes av professorn Erik Herlöw från Danmark. Byggnaden stod klart för femtio år sedan, alltså 1961 och invigdes av kung Gustav VI Adolf som ett av Europas största skogsmuseer. Huset är fortfarande ett slags kulturhus trots att skogsmuseet inte finns kvar. Här samsas numera kommunens konsthall med landstingets kulturverksamhet, högskolans utbildning i design och träteknik och ett bistro.

Lyssna på: Buffalo Tom "Tree House" (Big Red Letter Day, 1993)

Inga kommentarer: