Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

fredag 24 februari 2012

Lundéns fixar frisyren


Hos Marie behöver man inte lida pin, för att bli fin. Lundéns frisersalong ägdes från början av Maries far och det är hit man går om man vill ha en välklippt, klassisk herrfrisyr som fungerar lika bra för kisar på söder i Stockholm, som för trendnissar på söder i Gävle. Neonskyltar finns det förresten ganska gott om i den här Gävlestadsdelen och vid tillfälle ska jag nog skriva ett särskilt inlägg bara om det tror jag. Bredvid Lundéns frisersalong huserar Söders skiv & prylbörs och här går det att göra ett och annat vinylfynd.


Det har ju hänt en del de senaste 50 åren, som att frisyren förstörs av en hjälm exempelvis, men tiden har stått ganska stilla i den smakfullt inredda salongen. Dom snygga gula handfaten finns kvar, och speglarna. Medan man väntar på sin tur får man sitta i fina teakstolar. Det är lätt att tycka om det här stället!


Riktprislistan från 22 maj 1964 skvallrar om vad som efterfrågades bland salongens kunder. En lättkamning eller bara en huvudmassage, någon? Mitt hår växer så himla fort och därför rekommenderar Marie en s.k. halshårsklippning! Det låter värre än det är – fritt översatt till vår tid skulle det bli en trimning, nåt vi scooterister förstår oss på ;-)


När jag stänger den snygga ytterdörren i teak med frostat glas i klassiskt mönster bakom mig, känner jag mig redo för morgondagens scooterfest på ett annat söder, söderut. På kvällen kommer Soul Satisfaction att blåsa bort dom sista kliande hårstråna i nacken och kanske få gåshuden att resa sig, vem vet? Det lär bli ett jäkla drag, så mycket vet jag.

Lyssna på: Pavement "Cut Your Hair" (Crooked Rain, Crooked Rain, 1992)

torsdag 23 februari 2012

Scooteristen 78


Alltså, vilken jävla självdistans! Häromdan kom helt oväntat ett nytt nummer av Scooteristen, skriven på maskin (en Brother Deluxe 220 får vi veta) av Ola Backer och Henrik Albertsson. Kraftigt missbruk av Tipp-Ex sägs ha förekommit! Jag har skrattat högt för mig själv när jag läst tidningen – texterna är helt underbara. Det är verkligen inget fel på innehållet, tvärtom, för det är så personligt, roligt, fint och med så mycket hjärta att hälften vore nog.

Det är nu endast två dagar till Svenska Scooterklubbens årsmöte i Stockholm och Scooteristen kommer garanterat att vara den stora frågan och snackisen på hela mötet. Med det här numret har upphovsmännen definitivt uppnått målet, att skapa en tidning utan stora krav och med en känsla från förr. Jag minns själv fritidsgården från min barndom (jag måste ha varit typ åtta år) då jag fick använda en stencilapparat. Magi! Kanske föddes mitt intresse för text, bild och skapande redan där. Jag tror faktiskt det är fullt möjligt. Och det var härligt att någon tog diskussionerna om medlemstidningen till en skön nivå. Tack grabbar! Fy fan vad det här var roligt – en riktigt glädjespridare på Pelikan karbonpapper.

Lyssna på: Chuck Jackson "We'll Find A Way" (Arrives!, 1968)

lördag 18 februari 2012

Sköna helg





Snön yr omkring utanför men inne är det varmt och gott. Våra hundar njuter och iPhonen spelar själfull musik från en lista som får mig att se fram emot den kommande helgens årsmöte i Stockholm med Svenska Scooterklubben. Men nu, nuet. Vilsamt.

Lyssna på: The Radiants "Hold On" (Single, 1968)

tisdag 14 februari 2012

Min kärlek


Den finaste, i finaste parkan!

Lyssna på: Best Coast "When I'm With You" (Crazy For You, 2010)

tisdag 7 februari 2012

Gymkhana i Kungsan 1955



Med min blogg vill jag framförallt skriva om egna upplevelser och visa bilder som är tagna av mig, men ibland måste man göra undantag. Vespa Club Stockholm har idag lagt upp det här ruskigt coola YouTube-klippet, filmat av Como M & T Bjerke (som då var Piaggio's general agent i Sverige), från en gymkhanatävling i Kungsträdgården, Stockholm 1955. Tack Patrik Hammarsten & co för att ni delar med er av sådana här kulturskatter. Se och njut!

Lyssna på: Josh Ritter "Best For The Best" (The Animal Years, 2006)

söndag 5 februari 2012

Ny, het, logo!


Jag gillar nytt. Även om det är gammalt, eller iallafall ser gammalt ut. Så jag ritade en ny Gävle Scooters-logga på klassiskt Vespa Club-manér med allt vad det innebär. Typsnittet och förkortningen GS känner ni förstås igen, det hänger med sedan tidigare. Sen ville jag ha med en text som berättar om när vi drog igång och som handlar om att vi håller scootertraditionen levande i Gävle. Under våren ska jag ta fram ett ark med klistermärken och då kommer flera versioner av Gävle Scooters logga att vara med, sen måste vi ju förstås ha nya t-shirts också. Hoppas ni gillar den!

Lyssna på: The Brand New Heavies "Gimme One Of Those" (The Brand New Heavies, 1990)

lördag 4 februari 2012

Gävle Scooters planerade året


18 minus ute, men plus i kanten för god uppslutning när 14 Gävlescooterister samlades på Sveriges Järnvägsmuseum för att tillsammans planera scootersäsongen 2012 i Gävle.


Vi köpte med oss fika från museets café och promenerade över till Hennans stationshus, där vi lånat konferenslokalen för att hålla vår träff.


På stentrappen hade jag placerat min kromade miniscooter och en lykta, för att hälsa alla extra välkomna till mötet!


Det var riktigt varmt och skönt i konferensrummet. Vi försåg oss med kaffe och thé och det blev genast god stämning – som alltid på våra träffar!


Foto: Dan Magnusson
Jag berättar lite om förslag och idéer som inkommit från andra, t.ex. Italienska föreningen och deras arrangemang Piazza Italia II.


Tomas Stenbäck lurade på om inte det var dags för ett nytt inköp av äldre scootermodell under 2012. Tomas har ägt ett flertal scootrar och kör numera en Vespa P200E.


Jag hade tagit fram en ny logga och gjort iordning anteckningspapper åt alla deltagare. Loggan gillades och kommer med största sannolikhet att hamna på både t-shirts, klistermärken och mycket annat.


Lennart Mårtensson och Christer Holm lyssnar på olika förslag till årets aktiviteter.


Gösta Björkström och Lasse Winberg kommer att arrangera stadsorienteringen, ett populärt inslag från 2011 som alla ville se en fortsättning på. Magnus Löf håller i pennan och skriver in aktivitet efter aktivitet, däribland Mayday – scooterpremiären i Gävle, som i år kommer att genomföras lördag 19 maj. En tävling i gymkhana kommer att genomföras, det blir ett gäng utflykter förlagda till onsdagsträffarna och vi avser att åka på andras arrangemang där det är möjligt, t.ex. Stockholms scooterpremiär, Mods vs Rockers, Eskilsphenia och förstås veteranträffar i närheten av Gävle.

Nu när det är lågsäsong ska vi också köra några utbildningstillfällen i foto/bildbehandling och gå igenom hur man uppdaterar Facebook och vår hemsida, eftersom det efterfrågades av flera i gänget. Svenska Scooterklubbens tidning Scooteristen diskuterades också och hur vi kan fortsätta att bidra till den, oavsett vilken form tidningen kommer att ta. Gävle Scooters har bidragit till varje nummer sedan vi bildades 16 maj 2009 – det lägger vi stor prestige i.

Från maj till oktober sträcker sig årets program, som kommer att publiceras i sin helhet på Gävle Scooters hemsida och i SSKs kalendarium inom kort.


Såhär vackert såg det ut, när vi nöjda sa hej till varandra för den här gången och drog oss hemåt. Stort tack till alla som deltog: Janne Andersson, Gösta Björkström, Gerle Ekelund, Calle Forsbergh, Christer Holm, Anders Lagerqvist, Magnus Löf, Dan Magnusson, Lennart Mårtensson, Tomas Stenbäck, Bigge Svendsen, Johnny Svensson och Lasse Winberg!

Lyssna på: Goto80 "Come Together" (8 Bit Operators: Wanna Hld Yr Handheld, Vol. 1, 2009)

fredag 3 februari 2012

Målbilden


Foto: Janne Andersson
Sitta fint går ju bra. Och stilla posera på Jannes Touring. Mitt mål är att också få kicka igång Vespan och köra iväg, nångång framåt sommaren. Jag kände att jag behövde den här bilden just idag, när det rapporteras om snökanoner från Sveriges alla håll och kanter och vädret är allmänt jävligt. I morrn ska vi träffas med Gävle Scooters och planera säsongen 2012 – då tar vi sikte mot ljuset i tunneln. Platsen för träffen är Sveriges Järnvägsmuseum. Rapport följer!

Lyssna på: Popsicle "That Was Summer" (Stand Up And Testify, 1997)

onsdag 1 februari 2012

Svart på vitt


Nu är det dags. På riktigt. Idag skaffade jag teoriboken och ska på allvar börja resan mot MC-kortet. Jag parkerade därefter cykeln – den med trampor – framför Épi bageri och café och tog en chailatte och en croissant med Henrik som driver caféet. I sommar byter jag förhoppningsvis cykeln mot en tyngre, med emblemet Vespa 150 fastnitat på benskölden. Då så, nu kör vi igång!

Lyssna på: Real Estate "It's Real" (Days, 2011)