Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

torsdag 26 januari 2012

Scooter-appar till iPhone


iVespa hette den första Vespa-appen till iPhone. Vi gjorde en grej på den i Scooteristen #71 och Magnus Olsson skrev en kort recension. Så nu ett och ett halvt år senare fick jag för mig att jag skulle kolla om det kommit nåt mer på scooter och Vespa-temat. Det hade det! En hel del faktiskt, så jag tog hem de flesta som ligger ute på App Store. Här är en kort presentation av det jag hittat:



V.E.S.P.A. (Gratis)
Utvecklare: Chicco Scandinavia AB
Språk: Svenska, Engelska
Sägs vara en utsökt italiensk restaurang i Malmö. Jag och Ulrika missade att käka där när vi besökte Svenska Scooterklubbens årsmöte förra året. Med den här appen i mobilen håller du koll på aktuell meny och premieras med erbjudanden som endast går till användare av appen. Med snygga bilder och fyndiga namn från menyn såsom Antivespa, Vespasta och Vespizza blir man klart sugen på att besöka restaurangen när tillfälle ges. Finns förutom i Malmö även i Limhamn.
Hitta produkten på App Store



VespaUtility (Gratis)
Utvecklare: TheItalianAPs
Språk: Italienska
En till utformningen ganska enkel men praktisk app där 39 olika Vespamodeller och teknisk specifikation kring dessa presenteras. Exempelvis produktionsår, ramnummer, antal som producerats osv. Här finns också färgkoder, några videor, statistik och kontaktinformation till Vespaklubbar. Ett minus i kanten blir det dock, då ingen svensk klubb finns med – varken lokala eller Svenska Scooterklubben.
Hitta produkten på App Store



Ww La Vespa Due (Gratis)
Utvecklare: iMotion di Mosca Federico
Språk: Engelska, Italienska
Det här är en shopping-app med en katalog fylld av delar till Vespa, Ape och Lambretta (trots namnet!) samt en del lifestyle-prylar typ väskor. Här finns också ett omfattande färgbibliotek, som dock inte sträcker sig ända fram till idag vilket innebär att Vespa LX, S och GTS-modeller exempelvis inte är med. Men man kan inte få allt och kanske utökas databasen i en senare uppdatering, vem vet? Jag har inte provat att handla, så det kan jag inte ge nåt utlåtande om. Men appen är lättnavigerad och det verkar finnas mycket. Bra!
Hitta produkten på App Store



Motospeciali (Gratis)
Utvecklare: Tri Active Media Ltd
Språk: Italienska, Engelska, Svenska m.fl.
Skapa ett konto hos Pocketmags och köp tidningar med motorinriktning. Här finns bl.a. Moto Ciclismo med en special om Vespa Faro Basso. Jag har inte reggat konto och köpt någon tidning – screenshotsen på Faro Basso fick mig att ta hem appen! Men det finns tydligen specialare på fler modeller. Den här appen är nog för dig som är extra intresserad och vill ha allt!
Hitta produkten på App Store



ScooterLife (Pris: 7 kr)
Utvecklare: Anthone Campbell
Språk: Engelska
Lägg upp dina turer och markera vart du parkerade scootern, så att du enkelt hittar tillbaka till den igen! Använder Google Maps och iPhones funktion Places. Här finns eventuella återförsäljare i din närhet, markerade på kartan och du kan ta bilder eller ladda upp från ditt kameraalbum och spara i ett galleri.

Jag tyckte väl att den här appen kändes sisådär, men vem vet? I sommar när vi är ute med Gävle Scooters och kör och parkerar inne i nån skog, kanske det kan vara bra att använda sig av hitta-tillbaka-funktionen? Bara telefonen funkar där man befinner sig, vill säga!
Hitta produkten på App Store



TuttoVespa (Pris: 7 kr)
Utvecklare: Giuseppe Caim
Språk: Italienska
Innehåller en presentation av olika Vespamodeller, från 1943 till 2003. Här återfinns t.ex. Vespans förlaga MP5 Paperino, även kallad "fula ankungen". Tekniska specifikationer och bilder. Sju kronor är ju inte värst mycket pengar, men det är ingen app jag kommer återvända till tror jag. Lägg slantarna på annat istället.
Hitta produkten på App Store



Framenumbers Vespa (Pris: 85 kr)
Utvecklare: Christian Hembry
Språk: Engelska
Den här laddade jag lite motvilligt ner, ska erkännas. På förhand verkade den mest intressant av dom alla, men när en app kostar 85 kronor höjer iallafall jag på ögonbrynen. Att köpa en riktig bok med Vespamodeller för några hundralappar går bra, men det sitter konstigt nog fortfarande långt inne att lägga upp ett större belopp (!) för ett program till telefonen.

Det första som händer när jag motvilligt laddat hem appen är att jag lyckas stressa den att krascha! På startskärmen ska man välja modell, därefter serienummer. Det är liksom det som allt går ut på. Jag snabbscrollar bland modellerna och pang! Där körde den i diket eller vad man ska säga. Startar om och kör lite mer försiktigt. Krasch igen. Klart B. Nåväl, jag Googlar fram appen på App Store och använder mig av exemplet där och anger "V5A1T" med reg.nr. 1155, därefter klickar jag mig in för att se hela sidan om just Vespa 50N Special. Där får jag exempelvis veta att denna smallframe tillverkades 1963-1984 och att 53.884 stycken tillverkades. Förutom dom vanliga data såsom vikt och däckstorlek finns även Max Meyers färgkoder och italienska namn på dessa.

Förutom sökfunktionen finns två ytterligare alternativ i menyn. Via "Where to find?" demonstreras vart ram och motornumret är placerat på olika Vespamodeller och "Post data" leder till en mailfunktion där appens tillverkar kan nås. Här uppmanas jag som användare att skicka in ramnummer, modell, serie, år och annat som jag anser intressant. Med andra ord kan vi nog räkna med att databasen kommer att fyllas på och förhoppningsvis kommer några buggfixar till rätta med instabiliteten också. Det ska till tillverkarens försvar sägas att han lagt till en text som styrker att appen är lite skakig p.g.a. databasens värd är en icke-kommersiell plats. Snygg friskrivning, men jag kan ändå inte dölja att jag känner mig lite besviken då denna app kostade mest, men smakade på sätt och vis minst.
Hitta produkten på App Store


Summering
Det finns ytterligare några appar från scooteråterförsäljare världen över och nån italiensk annons-app, men jag fann ingen anledning att ladda hem dom. Notera att pris kan ändras och att jag inte heller har angivit apparnas versionsnummer. Sådan info och annat, exempelvis vilket operativsystem som krävs, överlåter jag till tillverkarna. Nu har ni fått en inblick i lite av det som finns på marknaden för iPhone. Jag har testat dessa appar på en iPhone 3GS med iOS 5. Ha det så kul och surfa lugnt i butiken!

Lyssna på: Neil Young "Revolution Blues" (On The Beach, 1974)

måndag 23 januari 2012

Längtan


Idag saknar jag att köra min Vespa – vinden i ansiktet, solen genom solglasögonen, Harringtonjackan uppknäppt med nån snygg skjorta under, uppvikta jeans och mocka-Clarks, dom grå kanske. Det är sommar och jag får feeling – gör endast ett stopp för att ta en bild vid nån vacker plats, som här vid Norderstrand i Visby. Aaaaah.

Lyssna på: The Sea And Cake "Up On The North Shore" (The Moonlight Butterfly, 2011)

fredag 20 januari 2012

Scooteristen 76-77


Idag kom den. Eller de. Dubbelnumret #76 och #77 i en och samma tidning. Det är länge sedan nu, som jag aviserade att Scooteristen #75 skulle bli det sista med mig som layoutare, något som förstås accepterats av Svenska Scooterklubbens styrelse. Tidigare var jag också verksam i redaktionen som biträdande redaktör. Men när jag inte längre hade möjlighet att fortsätta jobba med Scooteristen och när mitt personliga måtto "nåt som är värt att göras, är värt att göras väl" (hämtat från Inspector Gadget!) inte längre gick att uppfylla, var det dags att lämna stafettpinnen till någon annan.

Det har tyvärr varit svårt att hitta någon som kan ta ta över som redaktör (Magnus Olsson och jag slutade samtidigt) och layoutare, med resultatet att Michaele Lagercrantz – Svenska Scooterklubbens president – därtill axlat rollerna som redaktör OCH layoutare. Galet och förstås helt ohållbart. När jag sprättade plasten som omslöt tidningen kunde jag konstatera att Michaele gjort en stor och hedervärd insats. Hatten av, jäkligt bra jobbat! Men till er därute med kunskaper i grafisk design: kom igen, avlasta honom och ta platsen i layoutsadeln! Vår president har annat att göra – som att sköta klubben exempelvis.

I det här numret kan du bland annat läsa om Ronnie Gavelin och gänget i Blacksmiths Scooter Club Eskilstuna, Gävle Scooters stadsorientering från i höstas och mycket mer! Det är faktiskt skitkul att jobba med materialet som medlemmarna skickar in till Scooteristens duktiga redaktion. Ta chansen, nu när du har den!

Lyssna på: Pulp "Help The Aged" (This Is Hardcore, 1998)

lördag 14 januari 2012

Kulturlördag


Foto: Britt Mattsson
Idag besökte jag och Ulrika Centralgalleriet som drivs av våra kompisar Johan och Desirée. Konstnären Tina Lindberg hade vernissage av utställningen "Det är nytt nu" som lockade ut Gävles konstintresserade publik på de glashala gatorna. Vi träffade scooterister och annat löst folk, bland annat fotografen och bloggaren Britt Mattsson som tog bilden på oss i våra nya fishtailparkas från Whyred. Sen gick vi till Majas Kafé på söder och tog en kaffe och fixade de sista detaljerna inför Gävle Scooters planeringsmöte för säsongen 2012.

Lyssna på: Devo "Fresh" (Something for Everybody, 2010)

söndag 8 januari 2012

Scootering på Gotland 2012


Nu har Chrille, Ronny och dom andra i Visby Vespa Club haft sin planering för 2012 och Gotlandssäsongen inleds 15 april traditionsenligt med vårrustning och årsmöte på Bilhuset. Sen rullar det på med träffar på Glassbaren i Visby hamn första torsdagen i varje sommarmånad, det blir klubbmästerskap i gymkhana, nyheten Visby Vespa Weekend som går till underbara Holmhällar, MC-kortege, Ladies Night och mycket mer!

Gänget på öjn har fått till ett riktigt schysst program för sina medlemmar och dessutom inbjuds alla klubbar i Sverige till en öppen tävling i gymkhana på Östergarnslandet med tillhörande pubkväll lördag 28 juli. Bra jobbat, det ser riktigt nice ut!

Lyssna på: Dinosaur Jr. "Plans" (Farm, 2009)

lördag 7 januari 2012

Lästips!


I januarinumret av tidningen Classic Bike skymtar några bekanta ansikten. På fyra uppslag ställs Mods mot Rockers i en presentation av ett gäng snygga hojar och deras ägare, exempelvis Göran Carlerhag som med sin fina Lambretta 150Li från 1959 deltog i Gävle Scooters arrangemang Scooterns dag 1 oktober 2011. Tips på läsning i vintermörkret!

Lyssna på: Real Estate "Motorbikes" (Reality, 2010)

fredag 6 januari 2012

Den bästa dagen



Idag önskar jag verkligen att jag bodde i en stad med många bra kaffeställen att välja mellan. Efter Sparvens nedläggning, och i väntan på att få prova hur kaffet smakar hos den ännu ej namngivna efterföljaren, håller vi till godo med espressomaskinen hemma och gör mocca på Johan och Nyströms Five Estate Organic. Inte alls dumt det heller!

Vid datorn bläddrar jag bland alla bilder som togs förra året och inser att jag inte delat med mig av dom från årets allra bästa dag, när vi åkte till Stockholm för att se Fleet Foxes på Annexet den 8:e november. En helt magisk kväll, som jag kommer minnas länge länge.

Dagen efter fikade vi på Mellqvist Kaffebar på Hornsgatan, som min scooterkompis Johan Winte rekommenderat oss när vi tog en öl innan Fleet Foxes-konserten. I Stockholm planerar dom att lägga scooterträffarna där under säsongen 2012, istället för Skåningen vid Nytorget där man huserat några år. Latten hos Mellqvists var utsökt och bakverken såg minst sagt delikata ut, så bytet av scooterhäng kändes lika klart som en solig dag i juli!

Sen tog vi en sväng förbi vår favoritbutik Paper Cut på Krukmakargatan, där det skyltades med Harris Tweed-böcker och annat. Vi fick med oss några vackert formgivna litterära klassiker och plockade upp en grymt snygg pall på vintagebutiken Brandstationen längre bort på samma gata. Utanför stod förresten en Vespa Ape parkerad och lite här och var såg jag Vespa LX och S-modeller och några gammelscootrar.

Den bästa dagen. Innehöll allt!

Lyssna på: Fleet Foxes "Sim Sala Bim" (Helplessness Blues, 2011)