Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

lördag 28 februari 2009

SSK:s nya profil


Foto: Ronnie Gavelin
Idag har Svenska Scooterklubben haft årsmöte i Linköping. Som ny representant för Gävle-sektionen borde jag givetvis ha varit där och tagit del av den nya SSK-profilen, kommande hemsidan och annat som visades. Tur att det är ordning på Ronnie Gavelin, vår man i Eskilstuna, som liverapporterar via sin Twittersida.

Patchen med nya loggan ser skitbra ut enligt mitt tycke! Jag gillar sköldar, en klassisk inramning. Loggan skulle garanterat göra sig bra som tatuering för den som har ledig plats! Scootern i bakgrunden påminner lite om en Vespa Super Sport. Lampan och handskfacket verkar bekant. Får rota mer i det där! Instämmer i det som Ronnie sa till mig nyligen: "Man kan aldrig få för många tygmärken". Patchen blir grymt schyst att fästa på vårparkan.

Lyssna på: Antony & The Johnsons (I Am A Bird Now, 2005)

Koreaduffel


Det råder bokrea runtom i landet. Lilla julafton för många. Stora kanske? I bokvimlet på stan letar vi klappar till oss själva med varierad framgång. Jag har inte hängt på låset direkt, men den eviga jakten på kopplingar till scooterkulturen renderade en fullträff idag! "Klassiska klyschor och K-märkta ord – Från unisex till flakmoppe" av Staffan Bengtsson och Göran Willis (som jag skrivit om i ett tidigare inlägg) hamnade genast i shoppingkorgen. Det gjorde även en tysk ordbok med 33.000 uppslagsord och fiffiga fraser (praktiskt vid återbesök i Berlin) och mästerliga illustratören Jesper Walderstens "Här kommer jag".

I klyschboken bjuder K-spanarna på underhållande läsning under ordet Koreaduffel: "... Hur kunde väluppfostrade ungdomar springa omkring i krigsuniform när det fanns så fina plagg som skepparkavajer med blanka mässingsknappar?!". Bites me ;-)
Plus i kanten för bildvalet med den snygga Lambrettan.

Lyssna på: Bob Hund "Jag Rear Ut Min Själ"
(Jag Rear Ut Min Själ – Allt Ska Bort, 1998)

lördag 21 februari 2009

Anglofil frukost


Helgfrukostar är bland det bästa jag vet. Frun fixar världens godaste smoothie på apelsiner och jordgubbar och jag scramblar ägg och kokar thé. Tack vare ett boktips på Svenska Scooterklubbens hemsida kan jag förgylla min frukost med "Mod – A Very British Phenomenon" av Terry Rawlings, som dök upp som gubben i brevlådan igår. Terry levererar över 200 sidor stil, scootrar och "Clean Living Under Difficult Circumstances".
Det blir en lång, och god, frukost ...

Lyssna på: The Jam "To Be Someone" (All Mod Cons, 1978)

lördag 14 februari 2009

Säkert åk!

Spegeln var utsålt. Fyllt till bredden. Med kärlek till Hello Saferide som allahjärtansspelade för en exhalterad Gävlepublik, turnéns bästa sas det. Kärleken besvarades. Vilken konsert!


Spegeln i Gävle, samlingsplats för scooterälskare


Annika Norlin och Andrea Kellerman (Firefox AK)


Fredrik Hultgren (Dreamboy) på trummor


Duett med Popsicle-Andreas

Lyssna på: Hello Saferide "Saturday Nights"
(Introducing ... Hello Saferide, 2005)

onsdag 11 februari 2009

Sysysysysyyy

Idag gjorde jag slag i saken och sydde fast Svenska Scooterklubbens fina märke på sommarparkan. På vänster arm sitter sedan tidigare Modsmärket med Vespaloggan och i höjd med det har jag placerat SSK:s på höger arm.


Först en provnål för att hitta rätta stället och sedan – rikta in!


Det färdiga resultatet.
I bakgrunden syns en detalj från en graffitimålning av min vän Rolfcarlwerner. "Avställd" heter verket, passande när man är "Påställd" :-)

Lyssna på: Stevepops "Waiting for the Summer" (Ceilidh, 1993)

måndag 9 februari 2009

Insnöad del 2


Den mysiga helgen övergick i inte fullt lika mysiga magsjukan. Skittöntigt. Jag hatar verkligen att vara sjuk. Tur att jag beställde Quadrophenia på DVD för någon vecka sedan! Det var säkert femton år sedan jag såg filmen senast, på en risig VHS-kopia. Spenderar närmare två timmar med Jimmy i widescreen och njuter av alla snygga scootrar. Phil Daniels gör ett riktigt bra porträtt av en nervig tonåring. Kommer osökt att tänka på Begbie i Trainspotting. Fråga: är det bara Ace Face (Sting) som kör Vespa? Alla andra kör Lambretta, eller?

Efteråt slösurfar jag lite och går med i Facebookgruppen We are the Mods. Ronnie Gavelin får samma brillianta idé och verkar extra peppad på Eskilstunas framfart på scooterfronten! Min kompis Calle Bergström postar ett tips om sajten Fishtailparkas.com. Calle fantiserar om en M51-parka. Kanske har han också sett Quadrophenia nyligen? Eller så ansluter han snart till den växande skaran scooterentusiaster!

Lyssna på: The Who "Love Reign O'er Me" (Quadrophenia, 1973)

söndag 8 februari 2009

Insnöad



Jag är insnöad. I dubbel bemärkelse. Utanför ligger det tjockaste snötäcket på evigheter och breder ut sig över Gävle. Ja, det är ju inte så att man verkligen inte kommer ut. Men att stanna inne hela dan och dricka thé känns som den bästa idén.

Plockar fram "K-spanarna går husesyn" ur bokhyllan. Staffan Bengtsson och Göran Willis åker på resa bakåt i tiden och besöker ett Sverige under framväxt på 1940- 50- och 60-talet. Här är min födelseort Sandviken representerat med sin vackraste offentliga byggnad, stadshuset ritat av Sven Wranér. Huset stod klart 1964 får jag lära mig. Den främsta arkitekten som Sandvikens kommun annars anlitat är enligt mitt tycke Ralph Erskine. Samme Erskine förskönade även andra delar av vårt land och i "K-spanarna går husesyn" gör jag en ny upptäckt. På Erskines skisser för Luleå shoppingcenter (bilden längst ner till vänster) hittar jag en scooteråkare. Shoppingcentrumet invigdes 1955 och då skulle det kunna vara en Vespa MP6 eller kanske en 125:a från sent 1940-tal/tidigt 50-tal. Det ser lite ut som den med lampan på framskärmen. Spännande!

En annan favorit i bokhyllan är ett album tecknat av amerikanen Josh Agle, mer känd som Shag. Jag återkommer ofta till hans "Bottomless Cocktail: The Art of Shag". Helt underbar och fruktansvärt stilsäker. Jag blir som vanligt sittande ganska länge med boken, hittar hela tiden nya grejer eller skrattar åt andra saker än tidigare. Shag är ett geni. Dessutom ritar han coola damer på scooter. Köp. Låna. Införskaffa!

Lyssna på: The Divine Comedy "The Booklovers" (Promenade, 1994)

torsdag 5 februari 2009

Lockvara hos födelsedagsfirare


Vi tog en fika efter jobbet, frun och jag. Smörgåssuget hade tagit över. Magnus fyllde år och firade med att spika fast lister i sin lilla biljetthytt som kallas kontoret på Kafé Spegeln. Niklas och jag snackade Sopranos och Gomorra. Emili serverade "Corrado" och smaskiga halloumismörgåsar. Spegeln har Gävles bästa kaffe men frun fick världens kaffedarr efteråt. Kanske skulle ha läppat på en pinupsoda istället?

Lyssna på: The Cramps "Bikini girls with machine guns"
(Stay sick!, 1990). Lux Interior blev 62 år. R.I.P.

måndag 2 februari 2009

Berlin – scooterns huvudstad

I år är det är tjugo år sedan muren föll. Det är dom sista dagarna i januari och jag är i Berlin för första gången. Det hinner inte gå mer än femton minuter max. Så ser jag den. Utanför "Splendid Delikatessen" står en svart Vespa LX50. Den blir första bilden som fastnar på digitalkamerans minneskort. Några hundra meter längre fram räknar jag in scooter nummer två, tre och fyra. Tänker att det är lite småcrazy att Berlinarna åker så här års. Det är svinkallt ute, riktigt bitande kyla. Men gatorna är fria från snö, så varför inte?



Det är för tidigt att checka in på hotellet så jag och min fru tar U-Bahn till stadsdelen Charlottenburg i forna västberlin för en fika på stan. På vägen till Café Einstein får jag syn på en Simson Schwalbe KR 51/2, kultförklarad och här en mer populär scooter än Piaggios Vespa.


Simson Schwalbe KR 51/2 rullade ut från fabriken i Suhl första gången 1964

Efter en värmande kanna thé och en ruskigt god bagel bockar jag av fler modeller. Vespa 50S, Vespa PX, Vespa ET4. Vid tunnelbanan står några killar och filmar förbipasserande tåg. Vi har ungefär lika knasiga intressen tänker jag, även om vi spottar olika saker. Framme vid hotellet har jag tappat räkningen för länge sen. Berlin är scooterns förlovade land. När jag lägger mig första natten hinner jag bara räkna till tre hoppande scootrar innan DDR-sonen John Blund säger godnatt.

Utvilade beger vi oss till Prenzlauberg i norra delen av stan. Byte vid Alexanderplatz. Tjej med Vespaväska. Det bara fortsätter. Stan är galen. Eller så är det jag. Det är jag.



Prenzlauberg visar sig vara en riktigt schyst stadsdel, helt i min smak. Slitna hus. Renoverade hus. Street art. Vintagebutiker trängs med mysiga caféer. New Order till frukost, vad mer kan man begära?




Inte är det sämre på scooterfronten heller! Färdigfikad och redo för gatan snubblar jag över två godbitar till efterätt – en Zündapp R50 från 1960-talet och en KTM Ponny tillverkad i Österrike sent 1950-tal. Mäktigt.


Zündapp R50


KTM Ponny

Några dagar senare är vi fulltankade med intryck. Innan lågprisflyget tar oss hem igen stiger Sveriges arbetsmarknadsminister in, sist av alla. Undrar hur många scootrar han räknat till? Annars kan han ju välkomna våren i Berlin. Han får knappast färre chanser då. Jag planerar redan för återresan!



Lyssna på: New Order "Temptation" (Substance, 1987)