Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

fredag 26 augusti 2011

Backers besök


Foto: Ulrika Dunker
Scooterkompisarna Ola, Nina och Einar är på resa genom Sveriges och stannade för att hälsa på hos mig och Ulrika – väldigt kul tycker vi! Och ställde till med tacomys på en torsdag och fick en försmak av helgen. Härligt! Ola hade tagit med sig det senaste numret av utsökta franska magasinet Scootitude, inte helt lätt att få tag på i vår del av landet. Jag skulle gärna se det hos nån av Gävles pressbutiker – kanske borde kolla upp om nån tänder på att ta hem några exemplar? Kundunderlag finns garanterat i Gävle Scooters, som numera består av fler än 50 anslutna scooterister, om än aktiva i varierande utsträckning. Större än jag nånsin kunde föreställa mig, ganska häftigt faktiskt.

Lyssna på: David Bowie "Friday On My Mind" (Pin Ups, 1973)

tisdag 23 augusti 2011

Alderholmen


Fin kväll. Finklädda. Finåkning i stan!





Lyssna på: Orange And Tweed "Drive Til Morning" (Drive Til Morning, 2003)

söndag 21 augusti 2011

Orienteringen KulTur 2011


Idag har vi genomfört Gävle Scooters första orientering – ett koncept jag lånat från Visby Vespa Club och modifierat något. Enkelt förklarat går det ut på att hitta platser med koppling till Gävle Scooters och Gävles kulturliv, en KulTur helt enkelt! Nio scooterister kom till start och några hade kartläsare till hjälp, mycket praktiskt! Ola Gustafsson och sonen Björn är också medlemmar i Vespa Club Stockholm och genomförde tävlingen i sin Vespa Elit med sidovagn.


Vi samlades framför Konserthuset i Gävle.


Janne Andersson, Gösta Björkström och Lasse Winberg ser fram emot att delta i tävlingen!


Johnny Svensson och Vinny Richards anländer på Johnnys Vespa Elit -54.


Foto: Dan Magnusson
Efter mina instruktioner om hur tävlingen skulle gå till, fick Björn dra startlistan ur min keps! Pappa Ola hjälper till att läsa namnen på lapparna.


Foto: Dan Magnusson
Gösta Björkström lämnar Konserthuset bakom sig och beger sig ut i staden på sin Vespa Touring.


Efter lite snurrande i Gävle anländer Calle Forsbergh till målet ...


... Majas Kaffestuga, som deltagarna fick fram genom att placera alla bokstäver på rätt plats!


Parkering framför Auktionshallen på söder i Gävle, som ligger alldeles intill kaféet.


Ulrika hjälpte till att hålla koll på tiderna. Här på bild tillsammas med deltagaren Calle Forsbergh.


Ola Gustafsson och Magnus Löf hade med sig barnen, som också tyckte tävlingen var kul!


Gerle och Irja Ekelund hjälptes åt att lösa ordgåtan.


Lasse Winberg tog fram Winnarskallen och vann orienteringen på den bästa tiden 30 minuter – stort grattis! Gösta Björkström blev tvåa och får en tröstande klapp på axeln! Ola & Björn kämpade väl och blev trea.


Sen blev det dags att ställa sig i fikakön och frestas!


Det gråa vädret gav vika för solen och det blev riktigt skönt på Majas uteservering!


Foto: Dan Magnusson
Efter fikat blev det prisutdelning till alla deltagare. Ettan, tvåan och trean fick välja bland specialpriser. Gösta verkar mycket nöjd med boken "Konsten mitt ibland oss: Gävles offentliga konst" av Carl Bergström, utgiven av Natur & Kultur i Gävle.

Resultat
1. Lasse Winberg, 30 min
2. Gösta Björkström, 37 min
3. Ola Gustafsson & Björn, 42 min
4. Magnus Löf & Lisa, 44 min
5. Gerle Ekelund & Irja, 47 min
5. Janne Andersson, 47 min
7. Anders Lagerqvist, 54 min
8. Calle Forsbergh, 57 min
9. Johnny Svensson, 73 min

Stort tack till alla som kom och deltog och alla som hejade på! Det var en jättekul dag och jag ser redan fram emot nästa år, då Lasse och Gösta står som arrangörer och jag får också vara med och tävla!

Lyssna på: Zombie, Zombie "What's Happening In The City"

onsdag 17 augusti 2011

Vespamore 3 år


Idag firade jag med en cappuccino på Sparven, medan jag väntade på de andra. Bloggen fyller tre år och det är onsdag vilket innebär träff med Gävle Scooters. Superskönt väder, men ingen av oss kände trots det riktigt för den föreslagna långkörningen till Strandbaden i Årsunda, så vi tog en sväng genom Gävle och drog upp intresset på uteserveringarna istället. Av nån anledning hamnade vi därefter i Mårtsbo, en bit utanför stan.


Uppställning för gruppfoto i Mårtsbo, sen körde vi tillbaka och grabbarna drog en fika på nyöppnade Wayne's i botten på Fullriggaren och jag vek av hemåt för middag. Och så har jag en tävling att färdigställa. För i helgen ses vi igen, men då ska det scooterorienteras istället!

Lyssna på: Fatboy Slim "Right Here, Right Now" (You've Come A Long Way, Baby, 1998)

måndag 15 augusti 2011

Scooterkalenderns augustibild


Idag var jag tillbaka på jobbet igen efter semestern, utan skägg, det fick åka efter några veckors sparande. Båda sakerna kändes sköna, som hemma helt enkelt! Tillbaka på limpan, med doften av Rutes goda bröd och latte, färskt i minnet. Gotland hamnade således i bakgrunden och Vespan i förgrunden, precis som på Svenska Scooterklubbens kalender. Fotot tog jag vid min, Chrille och Ronnys favorittur på vägarna kring Fole och Hejnum förra sommaren. Tack vare Chrille pryder bilden augusti månad – snyggt och bjuda på att skicka in en kompis bild :-)

Lyssna på: 22-Pistepirkko "Sunny Days" (Lime Green DeLorean, 2011)

söndag 14 augusti 2011

Gävle Scooters orientering


Idag har jag varit ute några timmar och plåtat alla platser som Gävles scooterister ska leta upp kommande söndag, alltså den 21 augusti. Det är den första stadsorienteringen i Gävle Scooters historia, med klurigheter för alla och priser i potten till de bästa! Samling sker klockan 10.30 på Konserthusets parkering. Har du en scooter och är sugen på att vara med? Kom i tid – första start sker klockan 11.00!

Lyssna på: The Supremes "Let Me Go The Right Way" (Single, 1962)

Återblick: Valborundan 2011


MCHK Gävleborg arrangerar sedan 1981 ett rally kallat Valborundan, som alltså firade 30 år i år. Arrangemanget hade dessutom blivit Sverigeklassikern 2011. Traditionsenligt på Kristi himmelsfärdsdagen var det alltså dags igen för cirka 10 mil på veteranmotorcykel. Från Gävle Scooters deltog flera förare och några av våra scootervänner i Stockholm kom också upp till Gävle för att tävla.

Lunchbreaket gjordes på Gasklockorna, Gävles kulturområde där det spelas teater, ordnas rockfestivaler, konfereras och mycket annat! Vi från Gävle Scooters som inte deltog i Valborundan fick ställa upp våra scootrar på ett utställningsområde tillsammans med moppegänget, entusiastbyggare med flera. Många kom och tittade på fordonen, snackade och hade trevligt! Ett mycket schyst arrangemang – kepsen av till MCHK Gävleborg.

Hur gick det då? Jo, Lasse Winberg från Gävle Scooters blev bäste deltagande scooterist och placerade sig på plats 14 av 190 (som genomförde loppet) med sin Vespa Rally 180cc från 1970. Stort grattis Lasse! Du gör oss stolt :-)


Speakern pratar med tävlande motorcyklister som nyss kommit in på Gasklockornas område.


Posa Serenius & co var där med några vassa hojar!


Raden av scootrar har börjat att byggas! Här stod ett helt gäng efter ett tag! Till vänster min Vespa LX, därefter Lennarts Vespa P200E, Johnnys Vespa Elit och Vinnys Lambretta GP 200.


Lennart Mårtensson och Johnny Svensson surrar över en kaffe!


HD-hemmabygget som drog många blickar till sig. Upphovsmakaren "Foppa" äger numera den Vespa GL som jag tidigare intresserade mig för. Vi hoppas se honom på den istället nästa gång!


Jag och Danne Magnusson.


Utställningsområdet med Vinnys Lammy i förgrunden och gasklockan ritad av Ferdinand Boberg i bakgrunden!

Lyssna på: Lou Reed "Hangin' Round" (Transformer, 1972)

fredag 12 augusti 2011

Gut att Leva!


Jag och Ulrika hade stämt träff med Chrille Gottberg och Ronny Ohlsson, mina goda vänner i Visby Vespa Club, för en fika på Leva Kungslador. Alltså platsen där förra årets stadsorientering hade sin målgång och Chrille stod som segrare med sin Vespa PX. Nu kom han åkandes på sin nya ögonsten och det är ingen rauk kan jag lova!


Patrik Hammarsten i Stockholm har omsorgsfullt restaurerat Chrilles Vespa GS från 1958 till originalutseende – den är bara såååå läcker! Vespornas Vespa. Grymt snygg i den gotländska färgskalan dessutom!


Benskölden, detalj.


Sen kom Ronny körandes på sin nyinförskaffade Faro Basso från 1954 – Vespan som han själv renoverat upp från scratch till detta makalösa resultat!


Ronny parkerar sin Vespa Elit, som den kallades i Sverige, bredvid Chrilles Vespa GS. Det vattnas i munnen, redan innan fikat!


Hastighetsmätaren på Ronnys Vespa Elit.


Foto: Ulrika Dunker
Jag saknar dom här gutarna, jäkligt roliga scooterister som jag hoppas kunna locka upp till Gävle framöver för en träff med min Grymma Sammanslutning.


Sen bli kaffi, som gotlänningarna säger!

Lyssna på: The Head And The Heart "Sounds Like Hallelujah" (The Head And The Heart, 2011)

onsdag 10 augusti 2011

Återblick: Onsdagsträff Oslättfors


Medan skägget växer sig allt längre fortsätter jag att blicka bakåt, mot träffarna med Gävle Scooters innan blogguppehållet. Onsdagen den 20 juli körde vi till vackra Oslättfors, där vår klubbkompis Michael Müller driver café tillsammans med sin käresta.


Caféägare Müller, till vänster, möter upp med både fint renoverad packmoppe och sin Vespa P200E. Calle Forsbergh, Östen Andersson och Åke Enstedt till höger i bild.


Uppställning på gårdsplanen. I bakgrunden skymtar kyrkan som ligger väldigt fint vid vattnet. Östens Vespa ET4 i förgrunden och bakom den står Dannes Piaggio Sfera och min Vespa LX.


Innan vi beställer fika berättar Michael engagerat om hur caféet fått sin nuvarande form och om renoveringen som gjorts i fastigheten. En väldigt fin grön kakelugn står i caféet och har riktats särskilt intresse av Birgitta Lundblad som jobbar på en bok om Gävles kakelugnar.


En utsökt kärleksmums modell större och en kopp kaffe!


Scooterfikagänget från vänster: Michael Müller, Janne Andersson, Östen Andersson, Dan Magnusson, Calle Forsbergh och Åke Enstedt.


Jag och Östen njuter av sällskapet och det fina vädret. En väldigt trevlig träff med Gävle Scooters, precis som det brukar vara!

Lyssna på: Thelonius Monk "Let's Cool One" (Soulville)

måndag 8 augusti 2011

Skägget


I nyhetsutskicket från Mods vs Rockers som damp ner i maillådan idag, uppmanas vi att lämna hängmattan, raka bort semesterskägget och ställa undan krocketklubborna. För femte året i rad är jag villrådig. Eller inte alls med i matchen egentligen – det är där ökenkängan klämmer. Jag har ingen scooter som är tillräckligt gammal för att delta, min Vespa LX är helt enkelt för ny. Precis som min gode scootervän Ronnie Gavelin uttryckte det i Gotlandspressen i början av sommaren: "– Det är ganska lustigt egentligen, eftersom mods är en förkortning av modernists".

Jag kanske är för mycket mods, för att vara mods. Skägget till trots. Om det får sitta kvar när semestern är över, får vi se. Just nu kliar det inte så mycket heller eftersom jag kommit över den magiska gränsen. Den oanständiga? I vissa kretsar kanske. Fast sanna mods kör sitt eget race, eller hur? Snart ses vi på vägarna igen och kanske till och med på en bro i centrala Stockholm!

Lyssna på: ZZ Top "Sharp Dressed Man" (Eliminator, 1983)

söndag 7 augusti 2011

Återblick: Hans hittar hem


Gävle Scooters från vänster: Magnus Löf, Dan Magnusson, Bigge Svendsen, Hans Tjörneryd, Johan Anderung och Micke Dunker

I början av juni skulle vi ta en scooterlunch på Café Bogården i Gävle. Till vår stora glädje dyker Bigge upp i sällskap med Hans Tjörneryd, som till vardags bor i Brasilien. Hans är Gävle Scooters första hedersmedlem (jag blev den andra i samband med Gotlandsflytten!).

Att den fornstore Vespisten Tjörneryd, som 1964-65 körde sin 150:a från hemstaden Örnsköldsvik mot Afrika i en egen expedition (har berättats i Bigges mycket läsvärda artikel i Scooteristen #72 och #73) skulle känna sig hemma på min Vespa LX, var inte svårt att förstå.
– En sån här borde man kanske köpa? sa Hans. Alla hakade på direkt – självklart, absolut! För vem vill inte ha med en stor berättare i gänget, som kan skapa nya historier från sadeln på världens bästa fordon?

Lyssna på: Beastie Boys "Get It Together" (Ill Communication, 1994)

lördag 6 augusti 2011

Återblick: Gävle Scooters flagga


Foto: Martin Hedberg, Fotografen i Gävle

Jag tänkte kika i backspegeln några gånger, som utlovat, och återge lite av det som har hänt sedan onsdagsträffen då vi körde till Ångstärnan, alltså det sista inlägget innan blogguppehållet.

I Gävle Scooters har vi bland annat skaffat en snajdig flagga som är superenkel att ta med när vi åker runt på lite olika grejer och ställer upp våra scootrar för allmän beundran. Flaggan av beachmodell har producerats av Fotografen i Gävle och användes första gången på Valborundan, tillika Sverigeklassikern, 2 juni 2011. Folkuniversitetet stod för spons, bock och tack!

Lyssna på: Black Flag "Out Of This World" (I Can See You, 1989)