Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

måndag 23 augusti 2010

På vackra vägar

Jag föreslog Ljugarn för Chrille och Ronny, men istället hamnade vi på 56:ans ljugarbänk med varsin räkmacka och kaffe. Att resten av kvällen skulle bli ren scooterpoesi är däremot ingen lögn. Bästa sträckan kördes genom Fole i kvällssolen. Vidsträckta landskap, makalöst vackert. Sanna mina ord.






Lyssna på: Neil Young "My My, Hey Hey – Out Of The Blue"
(Rust Never Sleeps, 1979)

Semesta? Naj, jobbe!


Tillbaka i verkligheten. Efter en verkligt skön ledighet.

Lyssna på: Soul II Soul "Back to Life (However Do You Want Me)"
(Club Classics Vol. One, 1989)

söndag 22 augusti 2010

Kväll i Visby



Lyssna på: Stan Getz "Night Rider" (Focus, 1961)

Stadsorientering


Hög tid att lägga sig i träning – köra gata upp och ner i Visby, lägga namn på minnet och hitta alla fiffiga genvägar! Annars riskerar dom att bli nåt helt annat. Om två veckor är det dags för Vespa-orientering på Gotland, som arrangeras av fjolårets mästare Mia och Tobbe. Samling på Stora Torget kl 13.30. Två sköna mil ska avverkas, kaffe vid målgången. Vem står som segrare i år?

Lyssna på: The Hives "Lost And Found" (Main Offender, 2001)

fredag 20 augusti 2010

Oväntad present

Vi tar bilen för att hämta ut ett paket med något som Ulrika har beställt till sig själv. Tror jag, ja. Men jag har världens mest omtänksamma fru, så helt plötsligt ligger boken med den betryggande titeln "How To Restore and Maintain Your Vespa Motorscooter" i mitt knä.
– Nu har du lite att läsa på innan du börjar med din 50:a i höst!
Jag är mållös. Men uppenbarligen inte sysslolös.

Lyssna på: Xzibit "Just Maintain" (At The Speed Of Life, 1996)

torsdag 19 augusti 2010

Take Out Rute


Sista semesterveckan. Säsongens sista sväng till Rute Stenugnsbageri? Även om dom serverar annat kaffe än det från mina hemtrakter, kan man säga att dom fick oväntat besök. Eller ja, oväntat många besökare i alla fall. Växthuset var fyllt till bredden, inte en ledig plats. Det fick bli en ta-med-kaffe istället och den där obligatoriska bruna påsen med bröd. Gott så.

Lyssna på: Ivan Jones "Brown Bag" (Soul Kitchen, 2010)

tisdag 17 augusti 2010

Vespamore 2 år


Idag är det två år sedan jag började blogga om mitt scooterintresse, kaffe och prylarna runtomkring. Ett inlägg ungefär varannan dag är långt mycket mer än vad jag trott att det skulle bli. Jag fattar inte riktigt hur det går till, om jag ska vara helt ärlig. Jag vet inte heller hur jag ska hålla takten. Om tvåtakten. På tredje året. Men det dyker säkert upp nåt spännande. Man kan ju alltid hoppas!

Lyssna på: Van Halen "Jump" (1984)

torsdag 12 augusti 2010

Efterlängtad Fåröutflykt

Så var vi på väg med Fåröfärjan – Ronny Ohlsson, Chrille Gottberg och jag. En resa på min Vespa LX 50 som jag har velat göra hela sommaren. Bara väntat på rätt tillfälle, som denna sköna sensommardag. Plus tjugo i luften och humöret på absolut topp!

LX:n tvättad, nyvaxad och kromet har putsats inför denna dag!

Vi körde mot Lauterhorn och stannade till i gästhamnen. Ronny fotograferar skönheterna ...

... och jag mina dammiga Deserts!

Ronnys stenhårda sport-PX.

Vidare på slingriga kustvägar mot Digerhuvud, Fårös främsta raukområde.

Chrille Gottberg fångar mig på bild.

En favoritvy i mina ögon!

Helt osannolikt fick vi sällskap av ytterligare en scooter med samma mål som oss. Supertrevliga Anna och Oskar körde en PX 200, Vespan som Oskar ägt i 22 år.

Vid det här laget var vi rejält sugna på Zoégas Intenzo som Ulrika skickat med mig i termos. Ronny kastar varpa med chokladkakan vi köpte på vägen ;-)

Vi susar förbi Fårös vackra gårdar och jag kan inte låta bli att ta en bild i farten.

Parkerade vid Kutens Bensin och Crêperie Tati för en lunch i avslappnad miljö.

Riktigt mycket gott att välja på!

Min favoritgalette heter Kerouac och innehåller emmentaler, chèvre, roquefort, bacon, potatis och valnötter. Ronny smäller i sig Elvis de Luxe och Chrille en Hopper. Vi är vansinnigt mätta efteråt – rejäl valuta för pengarna!

Tillbaka i Fårösund tankar vi Vesporna och kör mot Rute Stenugnsbageri för lite mer fika. Det går alltid ner en kaffe till!

Chrille njuter i eftermiddagssolen med en latte ...

... och Ronny leker med sin nya mobil – här ska Facebookas! Klart man vill visa alla vilka godsaker vi sätter i oss, innan det är dags att köra hemåt igen.

I Tingstäde, med den gamla bensinstationen, tar vi av mot Hejnum för att åka på underbara vägar och blicka ut över öppna fält. Hemma i Visby igen har vi arton mil ytterligare på våra mätare och har fått uppleva en av årets bästa scooterdagar tillsammans!

Lyssna på: Bergman Rock "Home Is Where the Herd Is" (Bergman Rock, 2003)

tisdag 10 augusti 2010

Sorken

Min kompis Ronnie Gavelin skaffade sig i våras ännu en Vespa Touring, som fick namnet Råttan. Nu har jag följt Ronnies goda exempel, men köpt en något mindre rackare – en Vespa 50R från sent sjuttiotal. På gotländskt namngivningsmanér skulle den göra sig bra som Sorken. Just nu är det en rejält sargad stackare, men under lågsäsongen ska Vespan få en respektfull behandling och bli en ståtlig smallframe i cremevitt. Clean. Inget lull-lull.

Det största jobbet blir garanterat plåtarbetet. Karossen ser rätt illa ut och jag vet vad som väntar. Bigge lade ju ner enormt mycket tid på sin Popolino, men vilken skönhet det blev! Sånt motiverar och jag ser 50:an framför mig, inte helt olik Jannes, när den är klar. Motorn funkar och låter bra, så det är med hopp om en rolig vår för mig och Ulrika på varsin scooter, som siktet är inställt.

Lyssna på: David Bowie "Beauty And The Beast" (Heroes, 1977)

fredag 6 augusti 2010

Stuhres scootrar


Ulrika och jag svängde förbi Stuhres lantställe och kikade på ordförande Mias Vespa 50 som Ronny jobbat med att restaurera under sommaren. Den har lackats om och fått nya delar – allt som fattas är någon kromlist ytterligare och kanske en pakethållare bak, sen är den precis som Mia vill ha den! Färdig att köras är den hursomhelst, så vid årets Vespaorientering på Gotland kanske Tobbe får läsa kartan själv. För det är en ny tuffing i stan. En lila smallframe, redo för stordåd.

Lyssna på: The Hives "Hey Little World" (The Black And White Album, 2007)

torsdag 5 augusti 2010

Scooterträff på glassbaren


Njaaa ... det var väl inte såhär det var tänkt. Min fick stå kvar i garaget, men egentligen fattar jag inte logiken själv. Det tar ju längre tid att åka till glassbaren på tvåhjulingen utan motor.

Förutom Ronny, Marlen och Chrille höll sig klubbens medlemmar hemma denna regniga kväll, men Gotlandssemestrande solstrålarna Eva och Markus från Helsingborg hade kört sin Vespa 250 GTV från Fårö till Visby för att träffa oss – sånt gillar vi! Glassbägaren med italiensk choklad, pannacotta och limoncello smakade extra gott till parets roliga berättelser och erfarenheter från sina scooterresor.

Nya uppslag till Scooteristen och andra fräscha arrangemangsidéer kommer alltid när fram man träffas över en scooterfika! Så jag är glad att jag tog mig ner till hamnen, om än med en hoj som måste trampas. Hem också.

Lyssna på: Primal Scream "Come Together" (Screamadelica, 1991)

tisdag 3 augusti 2010

Familjen fika


Foto: Ulrika Dunker
Kaffe i Hasses trädgård med familjen fika a.k.a. Ulrika, Moa och Viggo. Bäst att passa på innan regnet kommer – ikväll ser det ut att bli Vespa i garaget och glass inomhus på klubbträffen.

Lyssna på: Tom Harrell "Outdoor Cafe" (Total, 2007)

Spanat: scootersaker

8' reservhjul, Hamra. En av alla scootersaker som man kan hitta under en dagsutflykt på Gotland. Hjulet finns kvar om någon är sugen. Säljs i prylboden vid Hamra Krog.

Vespaväska, Visby. Adelsgatan, pris okänt. Fönstershoppa är gratis.

Modsväska, Visby. Samma butik som ovan.

Esso-prylar, Burgsvik. Klistermärke med gubbe för 20 pix och nån tia till för de större märkena. Ni kan inte missa stället – Hanséns gamla Esso-station får numera agera klädbutik men skylten är kvar på taket. Eller en modern, likvärdig iallafall. I en bod intill stationen säljs köksrelaterade prylar och annat smått och gott.

Tigerjacka, Hemse. Ulrika tyckte jag skulle ha den i vinter när jag kör Vespa och köpte den till mig för – håll i er – 45 kronor på RödaKorset! Omtänksam, som vanligt. Vilken fantastisk fru jag har!

Lyssna på: The Divine Comedy "I Like" (Bang Goes The Knighthood, 2010)

Höjdarhälsning

Foto: Florian Klein
Florian från Hamburg, som några av oss i klubben träffade på Gotland i april, mailade från Tirol i Österrike där han jobbar med nya filmprojekt. Superkul tycker jag! Bergen sägs vara grymma, men över 2000 meter funkar tydligen Lambrettan sisådär – luften är för tunn! Hög av såna här bilder är det i alla fall lätt att bli. Stort tack Florian för inspirationen!

Lyssna på: The Race "Ride The High Country" (Exiles, 2009)

måndag 2 augusti 2010

Destination Diner

Ronny, Chrille och Clara hängde med på en road trip i eftermiddagssolen – förbi kohagar, gårdsbutiker och lockande loppisskyltar. Vi behövde några mil i sadeln och tog sikte på Diner Café i Kappelshamn, ett ställe jag spanat in tidigare men aldrig stannat vid. Utflykten dokumenterades med snygg-appen ShakeItPhoto till iFånen. Man blir rörd av hur fina bilder det blir.







Gotland är bra på närodlat. Ronny lägger labbarna på Ungesmiss KRAV-potatis. Och pengar i lådan.

Jag kör med Le Specs och Bandithjälm – årets combo.




Kort efter att vi parkerat fyllde de italienska inkastarna i form av Vespa LX, Sprint och PX caféets uteservering till sista plats.

Gottbergarna väntar på milkshake, latte och varsin "monk" :-)

Själv tog jag en bagel och hallon/blåbär-smoothie. Kriminellt god.

Supernöjda växlade vi 149:an mot ett lägre nummer och åkte hem med vinden i ryggen och breda leenden på läpparna :-D

Lyssna på: Sam Cooke "Shake" (Single, 1964)