Vespamore, Vespablogg, Vespa, blogg, blog, Vespa LX, Vespa Sprint, Vespa Super Sport, Modern Vespa, scooter, scooterblogg, Mikael Micke Dunker, automatscooter, automatic scooter, automatvespa, automatic vespa, mods, Clarks, Gävle

onsdag 28 september 2011

Snart säsongsavslutning


På lördag är det Scooterns dag i Gävle och årets sista stora träff med Gävle Scooters! Vi kommer att samlas klockan 11.00 vid Rådhustorget och skulpturen Fnasket i plasket eller Gudinna vid hyperboreiskt hav som den egentligen heter. Kom och surra med oss när vi visar upp våra scootrar! Vi hänger där ungefär en timme, sen kör vi en stadssväng och landar en go’fika på Sparven. Självklart måste arrangemanget marknadsföras med en affisch! Så idag var jag förbi kaféet innan dom stängde, för att sätta upp min kreation och ta med varsin latte hem till mig och Ulrika.


Magnus gör latte på Passalacqua och frestar med ny hemgjord espressotryffel. Hoppas nu att vi får ihop ett hyffsat antal till helgens träff – en del tokar i gänget ryktas redan ha parkerat scootern för vintern och i vissa fall påbörjat mekandet inför tjugohundratolv. Det här måste jag styra upp, innan det går överstyr. Först ska vi runda av den här scootersäsongen – med däcksparkning, ljug och fika!

Lyssna på: Madonna "Who's That Girl" (Who's That Girl Soundtrack, 1987)

söndag 25 september 2011

Sommaren ut – hösten in!


Idag är det städdag hemma. Rejäl storstädning! Eftersom jag fullkomligt hatar att städa, är insatser av det här slaget inget jag direkt ser fram emot. Köpa hjälpen är heller inget för mig – så jag är nog något av en städmartyr. För jag älskar när det är klart. Och då ska jag kosta på mig ett brett leende när jag tar Vespan på en tur genom stan, förbi alla praktfulla träd med sina vackra färger.

Lyssna på: Steely Dan "Dirty Work" (Can't Buy A Thrill, 1972)

fredag 23 september 2011

Lättlurad


Ditt kompletta livsstils magasin. Jo jag tackar. Står det en tidning i hyllan på Konsum med en Vespa på omslaget finns det en ganska stor chans att den hamnar i shoppingkorgen. Så ikväll somnar jag till artiklar om Louis Vuitton, tapeter i nytt perspektiv och höstens möbeltrender. Så lättlurad är jag. Och vet tydligen om det, men vad det hjälper det?

Lyssna på: The Kinks "Dedicated Follower of Fashion" eller den svenska versionen "En liten snobb" med Telstars

Westmans väska


Sprang på Gävlescooteristen Robert på stan tidigare idag. Det var jättelänge sedan jag träffade honom så det var extra kul, eftersom Robert är väldigt bra på moderna scootrar, som min Vespa LX exempelvis. Vi snackade underhåll och byte av remmar, variatorrullar och luftfilter för att hålla scootern i gott skick. Mycket användbara tips och tankar fick jag med mig.

Robban hade dessutom köpt en Vespa 50 och berättade om sina planer för den. Roligt tycker jag, för då får vi garanterat se honom på den nästa säsong. Och så hade han skaffat en snygg väska i Italien med texten "Vespa – The Worlds Finest Scooter". Say no more.

Lyssna på: Cat Power "Living Proof" (The Greatest, 2006)

torsdag 22 september 2011

En favoritbild


Jag gillar den här bilden – den är väldigt mycket Gävle Scooters. Jag tog den i maj och kände nu att jag ville ha den med på bloggen. Från vänster vid denna träff: Tomas Stenbäck, Östen Andersson, Christer Holm, Janne Andersson, Magnus Löf, Calle Forsbergh och Danne Magnusson.

Lyssna på: The Creeps "Ooh I Like It!" (Blue Tomato, 1990)

lördag 17 september 2011

Motordag på Järnvägsmuseet


Med helt suveränt väder och ett till bredden fyllt program, blev Motordagen på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle en riktigt fest för alla besökande motornördar! Rubens ånglokomobiler och SJ:s 100 år gamla veteranbussar körde runt på området. Tändkulemotorernas och ångvisslornas ljud skapade rysningar av välbehag hos många, för att inte tala om GM:s dieseldragna lok som drog 1545 ton timmer (!) när det passerade på spåret utanför museet – det var lika många mobilkameror i luften som tändare på vilken rockkonsert som helst! Gävles Scooters ställde upp tio scootrar i parken, där också MCHK Gävleborg och Gefle MopedVeteraner deltog.


Vinnys "show scooter" blänkte rejält med alla nya kromdetaljer.


Anders Lagerqvist hade lämnat sin PX hemma och dök helt oväntat upp på en patinerad Vespa GS istället – den läckraste modellen med luckan bakpå!


Gerle Ekelund berättar om sin Lambretta för Anders Lagerqvist och en museibesökare.


Gerle hade plockat av sidokåpan på sin 150 Ld för att visa hur den ser ut innanför. Bakom står Magnus Löfs Vespa Touring.


Johnny Svenssons fina Vespa Elit i förgrunden.


Sveriges Järnvägsmuseums chef för publik och trafik, Henrik Reuterdahl och jag. Vi gillar båda dresscode, på vårt eget sätt.


En av mina favoriter – den klassiska Hilding Carlsson-rälsbussen från 1950-talet. Vissa estetiska referenser tycker jag mig se mellan den och min Vespa LX, så självklart var jag tvungen att ta en bild på dom båda tillsammans!


Lisa, Signe och Magnus på väg till scenen ...


... där Bosse "Bildoktorn" Andersson intervjuade Magnus om hans Vespa 125.


Rubens spektakulära ånglokomobiler!


Sveriges Järnvägsmuseums ångkran demonstrerades för första gången!


Detalj från ett annat favoritlok. Färgställningen och typografin. Jag säger bara det!


Olle Hemmingson bluesade till det, kompad av en Victor 230 från traktormuseet Källviks Gård i Hille. Klar publiksuccé!


Foto: Christina Engström
Gävlescooteristerna Johnny, Vinny, Janne och jag! Och ett ånglok!


När Motordagen var över hade den lämnat både synliga spår och en massa roliga intryck! På hemvägen köpte jag en pizza, klämde fast kartongen i den främre pakethållaren, åkte hem och lade den i ugnen för att baka klart. Efter en heldag med genomgående hög kvalitet kändes det helt okej att runda av på ett mindre glamoröst sätt, pusta ut och nöjt konstatera att det blev väldigt lyckat!

Lyssna på: Olle Hemmingson när han kompar en traktor! (från ett annat tillfälle)

onsdag 14 september 2011

Kafé Vinyl


I den gamla skeppshandeln på Alderholmen har Kafé Vinyl nyligen slagit upp portarna i närheten av Gevalia. Fiket har ändrat tiderna lite fram och tillbaka, men var nu öppet efter att vi kört en sväng i stan. Vi parkerade för att prova det för första gången.


Mysig miljö! Mattias och Magnus beställer kaffe och nåt att tugga på.


Fint fikaporslin från Gefle och Gustavsberg går att köpa från hyllan i kaféet. Lite smånagg och sprickor hade dom, men ändå rätt okej kvalitet.


Gästerna bestämmer vad som spelas! Den svarta plasten pressade Bowie ur högtalarna likt kaffet genom Melittafiltret. Att Blondies utsökta "Parallel Lines" kikade fram i högen kändes ungefär som skivsamlingen hemma. Trygg turordning på tallriken väntade, med andra ord.


Kanelbulle och kaffe. Kan aldrig bli fel!


Gavleån har blivit mycket finare sedan man snyggat upp på båda sidor om den. Och alla båtar som ligger förtöjda bidrar verkligen till detta som en av Gävles trevligaste platser. Fiket får godkänt också, mycket tack vare helheten med miljön och själva inramningen.

Lyssna på: Moby "Porcelain" (Play, 1999)

tisdag 13 september 2011

Fruktfrakt


Fick en påse praktfulla päron av en kollega, som också bjussade på marmeladtips. Så nu vet jag vad jag har att göra i helgen. Men först Motordag på Sveriges Järnvägsmuseum med Gävle Scooters och ett gäng spektakulära maskiner och fordon! Jag ska jobba i informationen, förstås, men kommer i alla fall att delta med min Vespa LX. Mer om det i ett senare inlägg!


Småsöt bonusbild: några hamnade i handskfacket.

Lyssna på: Jimmy Smith "Sugar Hill" (Home Cookin', 1959)

måndag 12 september 2011

Höstmode för fårskallar


Foto: Roffe Jansson
Gotland kan värma på lite närmare håll, när hösten omfamnar oss. Tack Mia som tog en omväg för min skull och köpte mössan med min favoritplats inbroderad. Ja, eller namnet på den i alla fall!

Lyssna på: Michael Nyman "Chasing Sheep Is Best Left To The Shepherds" (The Draughtsman's Contract: Music From The Motion Picture, 1982)

SjuÅtta


Med det här fotot vill jag bara säga: lyssna på min kompis Mikael Karlssons utsökta klarinettkomposition. Finns på Spotify.

Lyssna på: Mikael Karlsson "Seven Eight" (Seven Eight, 2010)

onsdag 7 september 2011

Onsdagsträff: Mackmyra Whiskyby


Gösta, Östen, Lasse och jag träffades för en liten onsdagstur i Gävle på våra Vespor. Från samlingen på Sparven är det inte långt till Kungsbäck – området där whiskytillverkaren Mackmyra bygger en hel by tillägnad den gyllene drycken. Vi parkerade framför dom staplade 100-litersfaten och promenerade en liten bit för att kika på omgivningarna som just nu får en annan karaktär.


Ute i skogen har man uppfört en helt ny byggnad i betong – ett whiskytorn med en glasfasad genom vilken man kommer att kunna se hur tillverkningen går till. Jag tycker att byggnaden är riktigt läcker och gör sig väldigt bra bland de omgivande tallarna. Vatten från platsen där det ursprungliga destilleriet i Valbo ligger, leds fram till tornet, för att smaken ska överrensstämma med Mackmyras tidigare produkter. Dom har då tänkt på allt!


Östen kan området utan- och innantill och berättar på ett inlevelsefullt sätt för oss andra om Mackmyras planer. Gösta har flera fat som väntar på lagret, men Lasse och jag bestämmer oss för att gå ihop om ett eget. Östen, han borde få provision för sitt engagemang som leder till nya affärer ;-)

Lyssna på: Thin Lizzy "Whiskey In The Jar" (Rockers, 1981)

lördag 3 september 2011

Om en skön dag


Jag skulle bara åka och köpa mat åt hundarna, fick ett infall på hemvägen och svängde av från den och ut mot Alborga. Det är fina vägar där och skönt väder, tänkte jag. Bråttom hade jag inte heller. Svängde av ännu en gång och hamnade på mindre grusvägar och körde och körde.

Till slut visste jag inte vart jag befann mig – plockade upp telefonen och kollade GPS:en. Vette fasiken om det stämde, för det kändes inte som att kartan visade rätt. Men jag fick se många mysiga små stugor och från en veranda vinkade två äldre damer som satt i solen och såg ut att det det väldigt bra.

Jag kände mig glad över att stugorna var kvar i sitt originalutförande, till det yttre i alla fall. Inte ännu ett stugområde som förvandlats till stora villor med alla möjliga bekvämligheter, som i sin tur skapar en massa jobb som måste utföras istället för att bara ta det lugnt när man är ledig. Upprymd av alla intryck vände jag på Vespan och körde hemåt igen, för att slappa. Det bästa man kan göra en härlig lördagsförmiddag!

Lyssna på: Taken By Trees "Lost And Found" (Open Field, 2007)

torsdag 1 september 2011

Brogues


Hösten kickar in, första september idag. Vackraste årstiden, nyekiperad. Ulrika har köpt ett par halvhöga brogues från Ben Sherman åt mig. Jag ville först inte ha ett par sådana, ska erkännas. Har aldrig gått igång på utseendet, nästan för fina är dom. The Gents Club stod det på kartongen, känner inte heller igen mig i det epitetet. Men det ska också erkännas att jag tycker dom är galet fina. Färgen. Färgen! Tur att andra har bättre koll, och att jag kan ändra mig.


Det som utmärker brogues är tåhättan formad som ett W.


Foto: Roffe Jansson
Sommarjackorna hänger allt oftare kvar på kroken när det blir dags att åka LX. Min parka, med vinterfoder, värmer skönt och ryggskyddet får plats utan problem.


Foto: Roffe Jansson
En minst sagt mörk himmel hotar. Bästa att dra, innan fåfängans syndaflod sköljer över. Vill man vara fin, är det stor chans att man får ... tänka om och dra på sig ett regnställ, istället. Och det är ju inget en scooterist känner för. Hej!

Lyssna på: A Tribe Called Quest "Can I Kick It?" (Peoples' Instinctive Travels & The Paths Of Rhythm, 1990)